ESITTELY


Varpaisjärven Vapaaehtoinen Palokunta VPK ry
Lapinlahdentie 7
73200 Varpaisjärvi
asema (at) varpaisjarvenvpk piste fiVoit tutustua toimintaamme katsomalla esittelyvideoita! Katso videoita alla olevien linkkien avulla joko Youtubesta tai lataamalla wmv-muotoiset tiedostot. Videoiden toteutus Petri Apell © 2006 ja 2009.

Varpaisjärven VPK - Aina valmiina (Youtube)
Varpaisjärven VPK - Tulta päin! (Youtube)

Varpaisjärven VPK - Aina valmiina (wmv), kesto 3:23.
Varpaisjärven VPK - Tulta päin! (wmv), kesto 5:51.


Paloasema
Paloasema Lapinlahdentieltä päin

Paloasema
Paloasema sisäpihalta


Varpaisjärven VPK on perustettu marraskuussa 1998 silloisen puolivakinaisen palokunnan miehistä. Kesäkuun 1999 alussa Varpaisjärven kunnan kanssa solmittiin palokuntasopimus, mistä lähtien Varpaisjärven VPK on ollut kunnan ensilähdön palokunta. Aluepelastuslaitosten aloittaessa 1.1.2004 VPK teki Pohjois-Savon Aluepelastuslaitoksen kanssa vastaavan sopimuksen. VPK perusti myös nuoriso-osaston syksyllä 1999. Naisosasto perustettiin keväällä 2006. Varpaisjärven VPK on Suomen sopimuspalokuntien liiton jäsen.

Ajoneuvokalustona palokunnalla on sammutusauto PS681 (ennen VA 11), joka on nelivetoinen Mercedes Benz vuosimallia 1994. Säiliöauto PS683 tuli 2012. Kolmas ajoneuvomme on miehistön- ja kalustonkuljetusauto PS687 (ennen VA 17), joka on vuosimallia 1989 oleva Toyota Hiace. Auto toimii lähinnä ensivasteautona.


VA P5:n auto
Varpaisjärvi P5:n auto.
(pientä kuvaa klikkaamalla avautuu iso kuva)


VPK omistaa myös omaa ajoneuvokalustoa. Viimeisin hankinta on vuosimallia 1999 oleva Opel Astra 1.6, joka hankittiin syksyllä 2007 johtoautoksi. Auto on vuorossa kulloinkin olevan päivystävän yksikönjohtajan käytössä. Autossa on kevyitä sammutus- ja pelastusvarusteita
Lisäksi VPK:lla on omistuksessaan vuodelta 1974 oleva Volvo F86, joka poistettiin aluepelastuslaitoksen hälytyskäytöstä kesällä 2005 sen rikkouduttua. VPK on kuitenkin kunnostanut tätä vanhaa palvelijaa ja aikoo käyttää sitä harjoitus- ja varainhankintatoiminnassa sekä mahdollisesti myös hälytyskäytössä (esim. suurissa tulipaloissa veden ajoon) aluepelastuslaitoksen kanssa erikseen tehtävän sopimuksen mukaisesti. Kuvia ajoneuvoistamme ja kaikesta toiminnastamme galleriassa!


Hälytysosaston vahvuus on keskimäärin 15 henkilöä. Palokunnan päällikkönä on toiminut koko VPK:n olemassaolon ajan Eerik Miettinen. VPK:n hallituksen puheenjohtajana toimii Jukka Vepsäläinen.

Vakinaista henkilöstöä paloasemalla ei ole, vaan Lapinlahti P3 (palomestari) Risto-Matti Raatikainen hoitaa asemavastaavan tehtävät.

LA P3
LA P3 Risto-Matti Raatikainen.
(pientä kuvaa klikkaamalla avautuu iso kuva)

Jouko Anttila
Jouko Anttila työskenteli LA P3:na
kesään 2006 saakka.
(pientä kuvaa klikkaamalla avautuu iso kuva)

Kesään 2006 saakka asemavastaavan tehtäviä hoiti Jouko Anttila. Jouko jäi eläkkeelle hoidettuaan Lapinlahden palopäällikön / palomestarin virkaa kunniakkaat 37 vuotta. Tätä nykyä Jouko on palokuntamme kunniajäsen.


Palokunnan 10-vuotisen taipaleen kunniaksi VPK päätti teettää oman logon ja vaakunan. Asian tiimoilta julistettiin kilpailu, ja voittaja sekä uusi logo ja vaakuna julkistettiin toritapahtumassa keväällä 2008. Logon ja vaakunan on suunnitellut Matti Karttunen Tikkalasta. Teemoina ovat paikallisuus ja palokuntalaisuus.Varpaisjärven VPK:n vaakuna ja logo
Varpaisjärven VPK:n vaakuna ja logo.
(pientä kuvaa klikkaamalla avautuu iso kuva)


Hälytysmäärät ovat ensivasteen tulon myötä luonnollisesti lisääntyneet. Keskimäärin keikkoja on vuodessa noin 100-120, joista palo-ja pelastustehtäviä on 40-50 ja loput ensivastetehtäviä. Suuntaus on se, että ensivastetehtäviä on puolet kaikista tehtävistä.

Kiinnostaako palokuntatoiminta? Mukaan toimintaamme voi liittyä jatkuvasti. Vaatimuksena hälytysosastoon liittymiseen on vähintään 18 vuoden ikä ja normaali perusterveys, mutta mitään aikaisempaa kokemusta ei tarvita, vaan koulutamme kaikkiin tehtäviin ja kaikille kyllä löytyy aina sopivaa tehtävää. Tärkeintä on reipas mieli ja reilu asenne. Lisää tietoa kaikesta palokuntaan liittyvästä toiminnasta päälliköltämme Eerikiltä, puh. 040-488 3827.